Mai mult de două-trei cafele pe zi pot duce la apariţia bolilor de stomac, de inimă şi a osteoporozei. Nu doar numărul ceştilor de cafea băute contează, ci şi modul de preparare al acesteia, cafeaua la ibric fiind cel mai puţin indicată, deoarece zaţul este un iritant al sistemului digestiv.
Citeşte şi:
Românii, printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa
Cafeina, principalul ingredient activ conţinut de cafea, este recunoscută pentru efectul ei stimulant asupra sistemului nervos central. Astfel, specialiştii spun că un consum moderat de cafea (una-două ceşti pe zi) este sigur şi poate avea chiar efecte pozitive asupra sănătăţii. Însă dacă este consumată în exces, cafeaua creşte nivelul de anxietate şi de iritabilitate poate duce la insomnii şi la agravarea unor tulburări precum depresia. În plus, abuzul poate duce la creşterea tensiunii arteriale, la accelerarea ritmului cardiac şi, uneori, chiar la aritmii.
„Întotdeauna au existat controverse: este bun consumul de cafea pentru sănătate sau nu? Ideea este că nu consumul de cafea are efecte negative, ci abuzul de cafea. Totuşi, deoarece cafeaua conţine substanţe excitante, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, inclusiv cele care suferă de hipertensiune arterială ar trebui să evite această băutură sau să o consume ocazional", spune Livia Nena, biolog nutriţionist la centrul Bio Nutriliv din Bucureşti.
Poate cauza dureri de stomac
Pentru o persoană din 10, cafeaua declanşează dureri de stomac dacă este consumată în exces, arată o serie de date statistice publicate de Societatea Americană de Chimie. Responsabile pentru acest efect sunt anumite substanţe conţinute de boabele de cafea, mai exact cafeina şi catecholul. De aceea, potrivit nutriţionistului Livia Nena, persoanele cu ulcer, cu gastrită sau cele cu afecţiuni hepatice sau biliare severe ar trebui s