Un test bazat pe recoltarea de lichid din măduva spinării, care ar putea indica semnele incipiente ale maladiei Alzheimer, este dezvoltat de medicii de la Technical University Munich din Germania, informează Daily Mail.
Această descoperire ar permite ca tratamentele pentru Alzheimer să fie prescrise în fazele incipiente ale bolii, atunci când gradul de eficienţă a medicamentelor este extrem de ridicat.
Cercetătorii garmani au recoltat probe din lichidele care înconjoară creierul şi măduva spinării de la 58 de persoane care se confruntau cu o formă uşoară de deteriorare cognitivă sau cu pierderi ale memoriei, care progresează de cele mai multe ori către boala Alzheimer. Trei ani mai târziu, 21 dintre aceşti voluntari au dezvoltat această boală.
Testele realizate de oamenii de ştiinţă au arătat că nivelul unei proteine numită "aminoid beta" a fost cu o treime mai ridicat la pacienţii care s-au îmbolnăvit de Alzheimer. Cumularea cu o proteină numită "tau" a făcut ca testul să aibă o precizie de 80% în a stabili din timp situaţiile în care pierderile de memorie vor progresa către o afecţiune mai gravă.
Pentru diagnosticarea acestei boli sunt folosite în mod curent metodele de scanare a creierului, care durează mult timp şi nu oferă un grad de precizie ridicat.
Pe de altă parte, un studiu al cercetătorilor americani arată că persoanele care beau cafea prezintă un risc scăzut de a se îmbolnăvi de Alzheimer. Potrivit specialiştilor, cafeina, alături de o altă substanţă, care urmează să fie identificată, "protejează împotriva deteriorărilor cognitive", au precizat cercetătorii americani.
Această afecţiune este cea mai frecventă formă de demenţă la persoanele în vârstă. Potrivit statisticilor din ţările europene, se estimează că la persoanele în vârstă de 65 de ani frecvenţa bolii Alzheimer este de aproximativ 2-3%, la vârsta de 70 de ani es