Mai mulţi primari din comunele doljene au reclamat astăzi faptul că, deşi au obţinut punctaj maxim pe proiecte elaborate pe fonduri europene, nu au obţinut finanţări.
Edilii le-au reproşat reprezentanţilor Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Dolj că autorităţile de la Bucureşti au folosit criterii suspecte de departajare a proiectelor în cadrul Măsurii 125 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, măsură ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii agricole şi silvice.
Proiectele câştigătoare, întocmite de aceeaşi firmă
Primarul comunei Fărcaş, Ilie Nemţaru, a precizat că, deşi a obţinut la evaluare punctajul maxim, a fost lăsat cu ochii în soare din cauza faptului că oficialii de la Bucureşti au luat în calcul un curs al euro de la nivelul lunii ianuarie 2009, deşi proiectele au fost depuse în cursul anului 2010. „Noi am avut în proiecte valoarea la cursul euro din aprilie 2010, ca atare proiectul a avut o valoare mai mică, dar au fost luate în calcul cele făcute la un curs al euro la valoarea din ianuarie 2009, când euro era la o valoare mare. Să-mi spună şi mie cum de s-a luat în calcul cursul euro din 2009!”,a spus Ilie Nemţaru, la şedinţa Colegiului Prefectural din această dimineaţă. La fel de nemulţumiţi s-au declarat şi primarii din Botoşeşti-Paia, Seaca de Pădure, Murgaşi şi Brădeşti, aflaţi în aceeaşi situaţie. Aceştia au precizat faptul că cele şase primării din Dolj care au depus proiecte prin firma de proiectare craioveană Orizonturi 2025 SRL au câştigat finanţarea pentru că au avut trecut în proiecte un curs al euro din ianuarie 2009. „Ce criteriu de departajare e ăsta?! Dacă ştiam că o să fie aşa, le umflam şi noi, dar noi nu am avut firma asta de proiectare, am avut altele, care nu au ştiut să pună cursul euro din ianuarie 2009. Dăm sute de milioane din banii oamenilor pe proiecte care obţin pu