În urmă cu trei zile, ambasadorul SUA la Bucureşti aprecia că verdictul de neconformitate cu Legea Fundamentală dat de Curtea Constituţională cu privire la propunerile preşedinţiei române de modificare a Constituţiei ar fi îngrijorător. Traian Băsescu reacţiona la această declaraţie afirmând că intervenţia ambasadorului Mark Gitenstein ar fi „nefirească”. Într-o declaraţie acordată HotNews.ro, Gitenstein explică acum de ce făcuse această apreciere.
"România oferă oportunităţi pentru că are forţă de muncă de calitate şi pentru multe alte motive, însă atât timp cât există corupţie şi nu există un stat de drept, companiile americane nu vor investi în România. Acest lucru dezavantajează direct companiile americane şi investitorii. De aceea iau poziţie, şi nu pentru că vreau să mă amestec în politică", a declarat Mark Gitenstein pentru HotNews.ro.
Ambasadorul a precizat, de asemenea, că se aştepta la controverse după declaraţia sa, dar că aceasta este linia urmată de toţi ambasadorii americani în România. Şefii misiunilor americane de la Bucureşti nu au evitat niciodată declaraţii cu privire la interesele companiilor americane afectate de corupţie în România. Mai ales că, firmele se supun unei legi americane numită „Foreign Corrupt Practices Act” care are prevederi extrem de stricte.
Mark Gitenstein a afirmat că reprezentanţii investitorilor americani îl întreabă frecvent dacă România este o ţară sigură pentru afacerile lor. El răspunde că, în ciuda unor progrese notabile, mai sunt multe de făcut. În acest context, decizia Curţii Constituţionale cu privire la imunitatea parlamentară este un mare pas înapoi, în opinia lui Gitenstein, care era mai optimist înaintea verdictului.
Ambasadorul american la Bucureşti a mai declarat pentru HotNews.ro că imunitatea extinsă a parlamentarilor români este o piedică în calea anchetării marilor acte de coru