Mai mulţi beneficiari ai programului SAPARD care au accesat fonduri europene pentru a-şi dezvolta afacerile din industria de prelucrare a cărnii au conturile blocate după ce OLAF a transmis autorităţilor române o recomandare de recuperare totală a debitului în urma constatării unor suspiciuni de fraudă la achiziţionarea unor echipamente furnizate de ţări din UE. Procesatorii acuză autorităţile române care au decis punerea în practică a unei recomandări fără să existe baze juridice.
Este vorba despre 62 de firme care au primit bani europeni acordaţi în programul de pre-aderare şi care în urma verificărilor efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă care au constatat nereguli în procedura de achiziţionare a echipamentelor sunt obligate să restituie toate fondurile nerambursabile de care au beneficiat.
“În Rezoluţia pe care ne-a transmis-o OLAF în care se arată că există suspiciuni de fraudă şi nereguli există recomandări special pentru debit total”, a spus Mihai Vădan, directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (fosta Agenţie SAPARD).
Procesatorii ameninţă cu acţiune în instanţă
Această măsură a nemulţumit procesatorii din industria cărnii care s-au trezit cu afacerile blocate pentru că se solicit recuperarea întregii sume acordate de UE pentru proiectul respective, care înseamnă unul-două milioane, deşi era vorba doar despre o suspiciune de fraudă, care de cele mai multe viza achiziţia unor echipamente de doar câteva mii de euro.
“Nu există bază legală pentru această decizie. Există doar suspiciune şi de aceea îl acuzăm pe domnul Vădan de sabotarea unei ramuri a industriei alimentare româneşti. Măsurile luate de domnia sa contravin legislaţiei, fără nici o discuţie. El a încercat să execute silit peste 60 de firme din industria cărnii cu retragerea completă a fondurilor SAPARD pentru fraude sau ne