Fie ca este vorba despre uleiuri de masline, rapita, cocos sau in, specialistii le recomanda ca fiind extraordinar de bune pentru sanatate. Consumand cu moderatie ulei de masline, spre exemplu, adica nu mai mult de 2 linguri pe zi, iti poti scadea colesterolul.
Acesta ajuta si la scaderea riscului de cancer, potrivit unui studiu recent efectuat de cercetatorii francezi pe 7.600 persoane. Fata de cei care nu consuma ulei de masline, ceilalti au un risc cu 41 procente mai scazut.
Ai grija la calorii
Dupa cum explica dr. Bonnie Taub-Dix, expert in nutritie, pentru Men's Health intr-adevar, uleiul este foarte bun, dar trebuie sa iti iei unele masuri de precautie. El are o multime de antioxidanti, dar trebuie folosit in cantitati moderate. 2 linguri au 120 calorii, asa ca nu este bine sa exagerezi daca vrei sa iti pastrezi silueta sau sa slabesti.
Daca vrei totusi sa simti aroma, alege un ulei mai inchis la culoare, caci acesta va avea un gust mult mai intens. Taub-Dix atentioneaza si asupra faptului ca mentionarea termenului de "light" pe eticheta nu garanteaza mai putine calorii. Acesta este doar mai sarac in savoare si are o culoare mai deschisa.
Care uleiuri sunt mai bune pentru gatit
"Uleiul de masline este excelent pentru gatit", explica dr. Rania Mecary, nutritionist la Scoala Publica de Sanatate Harvard. Este bogat in grasimi mononesaturate si acizi grasi polinesaturati.
La fel de bun este si uleiul de rapita, dar trebuie sa ai grija sa nu se deterioreze cand este prajit sau pus la microunde. Asa ca ai grija sa le feresti de temperaturi prea ridicate. Un indiciu ca gradele sunt prea multe este atunci cand incepe sa iasa fum din ulei.
Uleiul de rapita si cocos
Atat Mekary cat si Taub-Dix recomanda uleiul de rapita ca o alternativa la fel de sanatoasa, dar mai pu