Liderii maghiari din teritoriu și-au făcut propria analiză cu privire la varianta de reorganizare 8+2. Concluzia lor este că judeţele mari vor fi favorizate în faţa celor mici, viitoarele capitale de judeţ vor lua partea leului din fonduri şi investiţii în faţa celorlalte oraşe, datoriile unor judeţe actuale vor fi suportate de altele care sunt pe plus, iar identitatea istorică a unor regiuni este ameninţată cu dispariţia. Aceste elemente constituie tot atâtea motive pentru care liderii organizaţiilor UDMR din teritoriu vor cere mâine, la reuniunea cu conducerea centrală a formaţiunii, să respingă propunerile PDL de reorganizare şi să se propună o dezbatere mai amplă a problemei în acest an, care să continue însă și în perioada post-electorală. Sursa: CODRIN PRISECARU
Nici ispitirea cu prezervarea Harghitei şi Covasnei în limitele actuale nu funcţionează: udemeriştii se tem că aceste judeţe nu vor putea face faţă superjudeţelor în cursa după fondurile europene şi de stat.
Filialele judeţene ale Uniunii şi-au realizat sau sunt în curs de finalizare a propriilor analize privitoare la impactul pe care l-ar putea avea procesul de reorganizare asupra realităţilor actuale şi, în special, asupra comunităţii maghiare.
Mai toţi liderii din teritoriu consultaţi de EVZ nu sunt de acord cu desfiinţarea judeţelor, preferând să se păstreze sistemul actual, pe 41 de judeţe, perceput ca răul cel mai mic, decât să fie părtaşi la desfiinţarea ţinutului Secuiesc, Maramureşului sau Sălajului.
Unii lideri au propriile obiecţii cu privire la viitoarele capitale de judeţ: Hunedoara nu vrea să răspundă în faţa Aradului, Aradul şi Bihorul nu vor să audă de Cluj, liderii din Secuime de Braşov. Temerea cea mai mare a liderilor din teritoriu este legată de aspectele economice pe care le implică procesul de reorganizare: cum vor putea oare face faţă