Liderii Uniunii Europene au promis că vor salva Grecia de la faliment, însă premierul elen George Papandreou trebuie să adopte şi să treacă prin parlament, săptămâna viitoare, un pachet de măsuri de austeritate de 78 miliarde euro, scrie Bloomberg.
"Nu este numai o undă verde, ci şi un semnal pozitiv pentru viitorul Greciei", a declarat Papandreou presei după prima sesiune a summit-ului liderilor UE care are loc joi şi vineri la Bruxelles.
Summit-ul se va încheia vineri, ultima chestiune care va fi dezbătută fiind numirea oficialului italian Mario Draghi ca succesor al lui Jean-Claude Trichet la preşedinţia Băncii Centrale Europene. Între timp, preşedintele francez Nicolas Sarkozy face presiuni asupra lui Lorenzo Bini Smaghi, reprezentant italian în Consiliul Guvernatorilor BCE, să se retragă din această funcţie cu doi ani înainte de încheierea mandatului pentru a-i face loc unui francez.
Discuţiile de joi au fost dominate de Grecia, care are în derulare un acord cu instituţiile financiare internaţionale încheiat în luna mai a anului trecut pentru o finanţare externă de 110 miliarde euro, dar are nevoie acum de un nou program de mărime similară, potrivit presei internaţionale.
Liderul opoziţiei elene, Antonis Samaras, a refuzat, în discuţiile de la Bruxelles, să facă vreun angajament în privinţa programelor guvernului elen. Opoziţia susţine tăierile bugetare, însă se opune "amestecului actual de măsuri", considerând că guvernul se bazează prea mult pe creşteri de taxe.
Datoria de stat a Greciei este proiectată să crească în acest an de la 142,8% din PIB la 157,7% din PIB, respectiv la 166,1% din PIB anul viitor. Totodată, eforturile de a reduce un deficit bugetar de circa 10% din PIB au contribuit semnificativ la adâncirea recesiunii.
Votul din parlamentul elen privind programul de austeritate este programat pentru 30 iunie, l