Parlamentul European a găsit un acord robust privind guvernanţa economică. Câteva puncte ramân insa nerezolvate cu statele membre care codecid cu deputatii in acest dosar. Parlamentul a votat textul joi 23 iunie.
Poziţia Parlamentului European este una consolidată având în vedere că textul a fost votat cu o majoritate confortabilă. Problemele legate de austeritatea bugetară europeană au făcut obiectul unor negocieri destul de dure între grupurile politice. Stânga europeană s-a opus pachetului dar un compromis a fost găsit în cele din urmă.
În linii mari, Parlamentul cere un automatism sancţiunilor prin folosirea crescândă a aşa numitului "vot prin majoritate calificată inversă".
Implicarea Parlamentului European şi a parlamentelor naţionale în tragerea la răspundere a statelor membre este şi ea prevăzută.
Urmează acordarea unui caracter legal aprobării la Bruxelles în fiecare primăvară a schemelor naţionale de buget pentru anul viitor pentru o mai bună şi indispendabila coordonare economică.
În fine o amenda de 0.5% din PIB pentru statele care prezintă statistici false ar trebui să fie posibilă. În negocierea cu statele membre trei puncte de divergenţă au fost identificate. Acestea ţin de de felul avertizării care să le fie trimisă statelor membre care cheltuie mai mult decât au , de necesitatea ca miniştrii de finanţe să fie audiaţi de deputaţii europeni şi de luarea în considerare a surplusului balanţei comerciale când se evaluează dezchilibrul macroeconomic.
Reuniţi joi seara la Bruxelles, liderii europeni nu se poate spune c-au decis ceva în privinţa acestui dosar sau că şi-ar fi schimbat opinia. Franţa şi Germania se opun de altfel în continuare şi unui automatism al sancţiunilor împotriva capitatelor nedisciplinate. Parlamentul acordă statelor membre un răgaz până în luna iulie pentru a-şi modifica poziţia.
Gu