De la "Orchestra Roşie" la "spionii atomici"
URSS
Alături de efortul de război, Uniunea Sovietică, prin principalele sale agenţii, GPU, NKVD, GRU, a fost deosebit de activă şi pe "frontul secret", nu numai împotriva adversarilor Aliaţilor, ci chiar şi a statelor aparţinând acestora, mai ales a Statelor Unite, unde s-a iniţiat obţinerea de informaţii tehnologice, mai ales din domeniul atomic.
Harta spionajului sovietic
În Statele Unite, agenţii sovietici au acţionat mai ales sub acoperire diplomatică, principalul lor scop fiind de a obţine informaţii referitoare la "Proiectul Manhattan", consacrat obţinerii bombei atomice ("Operaţiunea Enormoz"). Unul dintre cei mai "productivi" astfel de "spioni atomici" a fostGrigori Heifetz (?-1953),care stabileşte legăturicu oameni de ştiinţă din cadrul acestui proiect, între care Bruno Pontecorvo şi Robert Oppenheimer. Anatoli Antonovici Iatskov (1913-1993) a fostconducătorul unei reţele de "spioni atomici". Mihail Mukassei (1907-2008), împreună cu soţia sa, acţionează în "cetatea filmului" american, Hollywood, întreţinând relaţii cu actori, regizori şi scriitori proeminenţi (Theodore Dreiser, Charlie Chaplin, Walt Disney).Haik Badalovici Ovakimian (1898-1967) îi recrutează pe soţii Rosenberg. În 1939, devine şeful spionajului tehnico-ştiinţific sovietic din SUA.
În Marea Britanie, tot sub acoperire diplomatică, Anatoli Veniaminovici Gorski (1907-1980) coordonează activitatea spionilor din "grupul de la Cambridge" şi a celor angajaţi în penetrarea proiectului de realizare a bombei atomice, ca şi Iuri Modin.
Nikolai Zabotin acţionează în Canada, punând la punct o reţea pentru sustragerea secretelor atomice, dat fiind că şi această ţară participa la programul de producere a bombei nucleare.
În Germania,Nikolai Ivanovici Kuzneţov (1911-1944) acţionează sub acoperirea identităţii unui of