Din cauza acţiunii nocive a razelor ultraviolete, cuperoza se poate agrava în timpul verii. Află prin ce metode terapeutice poate fi protejată pielea.
Deşi este o boală frecvent trecută cu vederea, numărul persoanelor care suferă de cuperoză este destul de mare. Mai exact, zece la sută din populaţie are cuperoză, o afecţiune care se prezintă sub forma unor vinişoare subţiri de culoare roşie, ce apar din cauza dilatării vaselor de sânge. În general, cuperoza se instalează mai ales pe obraji şi în jurul nasului, însă aceleași vinișoare pot apărea și de la genunchi în sus.
Iar factorii care influenţează apariţia acestei afecţiuni sunt multipli. Pe de o parte, se presupune că boala are o cauză genetică. Pe de altă parte, s-a observat că inesteticele vinişoare apar şi pe fondul tulburărilor hormonale, problemelor digestive, consumului exagerat de alcool sau în urma administrării greşite a unor medicamente (de exemplu, pilula contraceptivă).
Protecţia solară zilnică, obligatorie
Conduita terapeutică în cazul cuperozei implică respectarea câtorva reguli simple. În primul rând, persoanele care suferă de cuperoză ar trebui să evite să stea în bătaia soarelui fără să folosească, în prealabil, creme cu factor de protecţie solară de minimum 30. În caz contrar, vinişoarele se accentuează şi capătă o culoare de un roşu aprins. De asemenea, boala este influenţată negativ şi de variaţiile de temperatură. Prin urmare, se recomandă evitarea trecerii bruşte de la temperaturi de peste 35 de grade Celsius în încăperi unde există aparate de aer condiţionat. În ceea ce priveşte alimentaţia, s-a observat că boala se agravează pe fondul unei diete bogate în mâncăruri condimentate. De aceea, este bine să se evite adăugarea condimentelor în preparatele culinare.
Cremele antiroşeaţă, cu măsură
Persoanele care suferă de cuperoză au tendinţa de a folosi în