Foto: Thinkstock În Capitala noastră toropită, nutriţioniştii se înghesuie să ne ofere diete care mai de care mai „deocheate”. Toţi sunt de acord că mişcarea poate face minuni, că sala ar trebui să fie o opţiune pentru toate categoriile de vârstă şi că o alimentaţie sănătoasă pe tot parcursul vieţii ne ajută să ajungem la o vârstă avansată. Dar dietele pe care ni le recomandă ei sunt, în mare parte, departe de stilul nostru de viaţă actual. Muncim de dimineaţa până seara, abia dacă avem timp să ne pregătim două sandvişuri – ieşind din discuţie grătarul şi supa de legume recomandate de nutriţionişti; ajungem acasă cocoşaţi de oboseală şi, eventual, de griji, nu avem timp să stăm la cratiţă ca să gătim şi nu avem nici pe cineva care să ne ajute; de sală sau mişcare nici nu se pune problema în timpul săptămânii – poate doar în week-end, dacă ne mai ţin „balamalele”.
Dacă nu lucrezi la sfârşitul săptămânii, ieşi la o scurtă plimbare sâmbătă şi duminică – în jurul blocului sau în parcul din apropiere, dacă ai avea un câine, lumea nu s-ar mai uita cruciş la tine şi tu nu ai mai fi jenată. În timp ce te pregăteşti pentru ieşirea din casă, dansează în faţa oglinzii din baie când te speli pe dinţi şi mai fă câţiva paşi balansaţi când te îmbraci – să-ţi mai pui muşchii la efort.
Bea multe lichide şi nu uita: celebra supă de varză care face minuni nu are un efect pe termen lung decât dacă, după terminarea dietei, vei continua să mănânci numai supă de varză. Or, numai cu ea nu te poţi hrăni sănătos! Nici regimul de slăbit cu popcorn nu este recomandat – consumul prea mare de porumb blochează absorbţia de vitamina B şi, în consecinţă, duce la „veştejirea” pielii, la anemie, la pierderi de memorie, la depresii şi la lipsă de energie.
Grepfrutul este, într-adevăr, un fruct sănătos, nu degeaba consumul lui ne e recomandat nu numai de nutriţionişti. Dar, d