Un fermier de orez thailandez a devenit ceea ce activiştii pentru drepturile omului numesc – “un sclav modern” în Statele Unite ale Americii, se arată într-un material publicat de CNN.
"Am plâns mult pe dinăuntru pentru că venisem în Statele Unite ca să muncesc...", a declarat fermierul de orez.
În 2003, recrutorii thailandezi i-au spus că ar putea câştiga în doar două săptămâni de muncă în S.U.A. ceea ce câştiga în ţara sa într-un an întreg. Transportul şi celelalte cheltuieli urmau să-i fie acoperite de Global Horizons, o corporaţie multimilionară din Statele Unite care recruta muncitori străini pentru fermele americane, conform Programului de Angajări Temporare pentru Muncitori Străini. Înainte de a pleca, thailandezul a fost nevoit să plătească o taxă de 9300$, de aceea a împrumutat bani şi a ipotecat proprietăţile pe care le avea.
Thailandezul a plecat la Los Angeles alături de alte 30 de persoane, s-au întâlnit cu reprezentanţii Global Horizons şi le-au fost confiscate paşapoartele. Au fost duşi apoi la o fermă de ananas unde, pe lângă faptul că locuiau în containere fără apă curentă și electricitate, munceau 8 ore pe zi fără a fi plătiţi.
Muncitorii thailandezi au fost duşi, ulterior, la Maryland, în Mississippi, iar apoi, în Georgia. În cele 7 luni, oamenii nu au fost plătiţi pentru munca pe care o depuneau, iar banii pe care fermierul i-a primit la sfârşit, respectiv 4000$, nu acopereau taxa plătită iniţial de acesta.
"Fiul meu mă tot întreba când va veni tatăl lui acasă, iar ei îi spuneam că trebuie să stea acolo ca să-şi plătească datoria", a declarat soţia fermierului de orez. Familia devenea, aşadar, tot mai îngrijorată de lipsa de veşti din partea bărbatului.
Anul trecut, Departamentul de Justiţie l-a acuzat pe Directorul Executiv Global Horizons de abuz asupra thailan