Primarii de comune din Alba au participat vineri la o şedinţă de instruire cu privire la reorganizarea serviciului de poliţie din mediul rural. La întâlnire au participat comandantul IPJ Alba, chestorul principal de poliţie Nicolae Căbulea, şi prefectul Ştefan Bardan.
Şeful IPJ a prezentat, în prima parte a discuţiilor, principalele carenţe ale actualei forme de organizare a poliţiei rurale: deficitul de personal şi supraîncărcarea cu sarcini, mijloacele materiale şi financiare insuficiente, capacitate insuficientă de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional, imposibilitatea îndeplinirii tuturor sarcinilor la un nivel corespunzător de către personalul existent, după principiul „puţin din tot, nimic foarte bine”, lipsa continuităţii 24 din 24 ore în misiunea de patrulare şi intervenţie la evenimente.
„S-a specificat faptul că principala problemă identificată, în ceea ce priveşte actuala formă de organizare a poliţiei din mediul rural, este modul de organizare al serviciului poliţienesc care nu răspunde în totalitate aşteptărilor cetăţenilor din mediul rural. Organizarea actuală conduce la dispersarea resurselor umane şi a celorlalte tipuri de resurse disponibile (logistice, de coordonare, financiare etc)“, se afirmă într-un comunicat de presă al IPJ Alba.
Principiile reorganizării sistemului
Cele mai importante principii care stau la baza înfiinţării secţiilor de poliţie rurală:
- Secţiile de poliţie în mediul rural preiau activitatea biroului/formaţiunii de poliţie rurală de la nivelul poliţiei municipale/orăşeneşti şi coordoneză activitatea mai multor posturi de poliţie comunală;
- Posturile de poliţie comunală se subordonează secţiilor de poliţie pentru mediul rural;
- Se desfinţează funcţia de şef de post iar la fiecare post de poliţie îşi va desfăşura activitatea un poliţist de proximitate care va fi prezent la