„Adevărul" a realizat un top al taxelor pentru locurile de studii unde se pot înmatricula proaspeţii absolvenţi care şi-au luat BAC-ul. La unele universităţi din Capitală tarifele sar peste 20.000 de lei pe an. Specialităţile mai puţin cotate, cum ar fi Pedagogia, au cele mai mici prețuri, susţin membrii comisiilor de admitere.
Au răsuflat uşuraţi după examenele de Bacalaureat, dar îi așteaptă o nouă etapă importantă în viaţa lor, studenţia. Absolvenţii liceelor dau deja târcoale facultăţilor din ţară pentru a-și alege profesia. Admiterea începe oficial pe 18 iulie, iar la începutul lui august vor fi deja cunoscute primele rezultate.
Viitorii studenţi au pornit în căutarea specialităţilor, deşi Ministerul Educaţiei nu a aprobat încă taxele pentru studii în acest an. Unii aleg facultăţile în vogă și închid ochii la taxe. Alţii se tem să-şi pună părinţii la cheltuială.
„Am vrut să fac Drept, dar când am văzut preţurile am renunţat. Cred că voi merge la Pedagogie, acolo e mai ieftin şi îmi place", spune absolventa Maria Cojocari. „Investim în viitorul nostru, aşa că banii contează mai puţin", afirmă tânărul Victor Seu.
„Adevărul" a aflat care sunt cele mai scumpe specialităţi din ţară. Prima în top este Stomatologia. Tinerii care vor să aibă grijă de dantura pacienţilor, trebuie să scoată din buzunar 20.300 de lei pe an. Studiile durează cinci ani.
,,Poate că taxele par mari, dar acestea nu acoperă măcar a treia parte din cheltuieli.Un student are nevoie de utilaje şi preparate care sunt foarte scumpe", explică membrii comisiei de admitere de la Universitatea de Medicină şi Farmacie.
Și arta costă. Pentru cei care vor vrea să dirijeze o orchestră sau să delecteze publicul cu vocea lor într-o sală de operă, taxa anuală se ridică la 17.000 lei. Specialitățile Dirijat orchestral și Canto academic sunt cele mai scumpe de la Academia