Absolvenţii cu studii superioare sunt cei mai prigoniţi când vine vorba de joburi. Bursa locurilor de muncă de astăzi a numărat aproape 600 de posturi. Pentru tinerii cu facultate nu au fost nici 20 de joburi.
Gabriela este o tânără de 28 de ani care în urmă cu patru ani a terminat Facultatea de Psihologie.
În 2004 ieşea de pe bănci Academiei de Studii Economice din Bucureşti, ca absolventă a Facultăţii de Contabilitate şi Informatică de Gestiune.
În cei aproape 10 ani de activitate în câmpul muncii nu a lucrat niciun an conform pregătirii sale universitare.
A intrat în câmpul muncii la o fabrică de cablaje. Pe parcurs a fost, printre altele, reprezentant vânzări şi secretară. Niciunul din joburi nu a avut o încadrare pe un post corespunzător calificării sale.
„Acum lucrez în domeniul medical. Am un salariu de 800 de lei, iar ratele la bancă ating suma de 1.500 de lei lunar. În urmă cu câţiva ani am luat credit pentru locuinţă şi pentru maşină. Când am terminat studiile nu m-am gândit nicio clipă că nu voi lucra conform pregătirii”, a spus Gabriela.
Facultăţile îi fac probleme
A adăugat că, în prezent, cele două facultăţi nu fac nimic altceva decât să-i creeze probleme. Oferta locurilor de muncă din Deva vizează oamenii cu studii medii, nu pe cei cu studii superioare.
O veterană a bursei locurilor de muncă care se organizează lună de lună în judeţ, Gabriela nu este singura în această situaţie. Asemeni ei sunt mulţi tineri hunedoreni care, după ce termină o facultate şi un master, nu au un loc de muncă.
Ce caută angajatorii
Bursa locurilor de muncă, organizată azi în reţeaua teritorială a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a numărat circa 600 de joburi în tot judeţul. Doar câteva au vizat persoanele cu studii superioare.
VEZI AICI TOATE LOCURI DE MUNCĂ DISPONIBILE ÎN JUDEŢ! @