Igor Burcă (89 de ani), ca şi zeci de mii de basarabeni, a luptat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pe două fronturi: la început în Armata Română, apoi în cea sovietică, fiind decorat de ambele state. Ordinele româneşti le poartă la un sacou, pe celelate la un alt sacou. Le îmbracă pe rând, în funcţie de evenimentele la care participă.
Igor Burcă este unul dintre zecile de mii de basarabeni chemaţi la arme în cel de-al Doilea Război Mondial şi de România, şi de URSS. În 1941, avea doar 19 ani şi era student la Bucureşti. „Mi-a venit înştiinţare că trebuie să mă prezint la Unitate. Un an de zile am făcut Şcoala militară de administraţie", îşi începe povestea Igor Burcă. În Armata Română a activat în cadrul mai multor spitale militare, fiind responsabil de aprovizionarea acestora cu haine, mâncare, medicamente.
FOTO: Igor Burcă și-a pus haina cu medalii românești
„Mai întâi am activat la un spital militar din Oraviţa, din Banat. Apoi, a venit ordin de la Marele Stat Major să fiu trimis pe front. M-au dus la Sevastopol. Oraşul era numai ruine. Veneau mii de răniţi. În toamna anului 1943, când a început înaintarea frontului, ne-am retras în mare grabă la Odesa. Am lăsat acolo caii, tunurile, aproape totul", povesteşte cu lux de amănunte veteranul.
La Odesa, Igor Burcă s-a aflat timp de două luni. „La 6 iunie 1944, ne-am retras la Nistru. Ne aflam în satul Talmaz. Medicii lucrau în beciuri. Aveam lămpi nemţeşti cu pompă şi la lumina lor se făceau intervenţiile chirurgicale. Între timp, ruşii au ajuns la Nistru şi ne bombardau. La 22 august, Armata Sovietică a rupt frontul. Noi ne-am refugiat într-un sat din judeţul Buzău", spune bătrânul.
Armistiţiu dintre Stalin şi regele Mihai
„În august 1944 am aflat că regele Mihai a încheiat un armistiţiu cu Stalin şi s-a decis să întoarcem armele împotriva nemţilor şi a ungur