În anotimpul cald, gesturile de îngrijire a picioarelor au motivaţii în primul rând estetice. Picioarele cu adevărat frumoase sunt şi sănătoase, iar igiena zilnică este primul pas în atingerea acestui deziderat.
Venirea verii înseamnă mai multă expunere a pielii şi, implicit, a picioarelor. Încălţămintea de vară permite aerisirea lor şi reduce astfel riscul dezvoltării de ciuperci sau de bacterii iubitoare de umezeală. Însă igiena zilnică cu apă şi cu săpun rămâne obligatorie. Curăţă spaţiile dintre degete și usucă-le cu ajutorul unui prosop de bumbac. Potrivit medicilor, apa rămasă și resturile de săpun favorizează macerarea pielii și apariția de fisuri, și implicit, a infecțiilor micotice și bacteriene. Înmulţirea ciupercilor poate duce la apariţia afecţiunii numite piciorul de atlet. Aceasta se poate extinde şi la nivelul călcâielor, provocând crăpături inestetice, dar mai ales nesănătoase, ele fiind o poartă de intrare pentru microorganisme.
Cum să ai călcâie ca de bebeluş
Îngrijirea călcâielor se face zilnic, prin exfoliere cu o piatră ponce la duş, iar apoi prin aplicarea unei creme speciale, cum ar fi crema Footcare pentru călcâie crăpate, cu ulei de măsline şi cu acizi din fructe de la Apivita (1), preţ: 36,9 lei, sau crema pentru îngrijirea călcâielor de la Farmec (2), preţ: 9,8 lei. În plus, săptămânal, înmoaie picioarele timp de cel puţin cinci minute în apă călduţă, după care foloseşte un răzuitor special, precum cel de la Titania (3), preţ: 10 lei, atât pe călcâie, cât şi pe zonele cu piele îngroşată de la nivelul tălpii şi degetului mare.
Adio, miros neplăcut!
Un alt aspect pe care trebuie să îl ţinem vara sub control este transpiraţia picioarelor. Acesta este un proces normal, dar dacă purtăm încălţări închise, el favorizează înmulţirea ciupercilor, motiv pentru care spray-urile antiperspirante au de obicei şi efect a