Bruxelles-ul cere Atenei să strângă şi mai tare cureaua în schimbul ajutorului pe care îl va primi de la ţările europene. Sectorul privat va participa şi el. Liderii opoziţiei din Grecia nu sunt de acord cu noul plan de austeritate. Ei susţin că Executivul mizează mult prea mult pe creşterile de taxe.
Condiţia cerută la Consiliul European de Vară de la Bruxelles pentru acordarea ajutorului este adoptarea de către Parlamentul elen, săptămâna viitoare, a pachetului de austeritate de 78 de miliarde de euro pe cinci ani. „Nu este numai o undă verde, ci şi un semnal pozitiv pentru viitorul Greciei", a declarat premierul George Papandreu.
El a dat asigurări ferme că va reuşi să treacă prin Parlament planul de austeritate cerut de Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană. De altfel, de aprobarea acestui pachet depinde şi acordarea următoarei tranşe din acordul cu instituţiile internaţionale încheiat anul trecut, acord în valoare de 110 miliarde de euro.
Grecia are nevoie urgentă de tranşa de 12 miliarde de dolari până la mijlocul lunii iulie, pentru e evita intrarea în incapacitate de plată. Votul din Parlament privind programul de austeritate este programat pentru 30 iunie, iar la 3 iulie se vor întâlni miniştrii de Finanţe din Zona Euro pentru a discuta despre împrumutul pentru Grecia. După derularea actualului acord de împrumut, Atena va avea nevoie de un altul, estimat la aproximativ 110 de miliarde de euro, potrivit BBC.
Ajutor privat
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a precizat că va fi limitată la 15% contribuţia Greciei la proiectele cofinanţate. Totodată, UE s-a angajat să ofere mai multă asistenţă tehnică pentru a permite guvernului şi companiilor greceşti să acceseze mai uşor fonduri şi subvenţii europene. Din banii alocaţi pe perioada 2007-2013, Atena nu a reuşit să cheltuia