Aureolat de mai multe distinctii, printre care nominalizarea la Oscarul pentru Cel mai bun film strain al anului 2010, pelicula canadianului Dennis Villeneuve e o poveste solida si densa despre iubirea de mama si absurditatea conflictelor religioase - desfasurata pe fundalul razboiului civil dintr-o nenumita tara din Orientul Apropiat (care seamana, insa, cu Libanul).
"Incendii"/"Incendies" adapteaza cinematografic o piesa de teatru a scriitorului, regizorului si dramaturgului Wajdi Mouawad, nascut in 1968 in Liban, dar stabilit in Canada.
Scenariul este foarte dens si, desi nu ii lipseste subtilitatea, se fixeaza foarte bine in realitatea evenimentelor, jongland reusit cu planurile temporale. Prin interesul pentru real si pentru problematica identitatii si a exilului, teme pe care le aprofundeaza cu grija de a nu deveni melodramatic, filmul te trimite cu gandul la creatiile altui cineast canadian (de origine armeana), Atom Egoyan.
Ajutat de piesa (cu monologuri si accente lirice) a lui Wajdi Mouawad, Dennis Villeneuve muta tragedia shakespeariana in miezul razboaielor civile si a luptelor inter-religioase care, dupa 11 Septembrie 2011, se coloreaza altfel in filmele care manifesta, printre altele, o vadita influenta dinspre reportajul TV.
El nu aduce o viziune regizorala noua, nu lanseaza un stil, dar demonstreaza ca isi cunoaste meseria si ca are capacitatea ca, ajutat de naratiune, sa te faca sa intelegi ca doar cunoasterea adevarului ne va aduce eliberarea.
Scris de Denis Villeneuve si Valérie Beaugrand-Champagne, scenariul asigura fundatia unui film dificil ca productie, dar condus cu siguranta de regizorul canadian aflat la al treilea lungmetraj (dupa "Maelström" si "Polytechnique").
"Incendii" se deschide cu momentul in care, dupa moartea mamei lor, gemenii Jeanne si Simon, care locui