Multe alimente contin si alte substante, pe langa vitamine si minerale, care sunt vitale pentru sanatatea organismului. Cunoscute sub numele de fitochimicale, acestea sunt de fapt antioxidanti, care ajuta la prevenirea bolilor de inima si a cancerului.
Iata cateva alimente ce nu trebuie sa lipseasca din dieta ta de baza, potivit Handbag.com.
Lamaile. 19 kcal/100 g. Portocalele. 37 kcal/100g.
Citricele precum lamaia, portocala, grepfrutul sunt excelente surse de antioxidanti, bioflavonoide si vitamina C. Un singur fruct contine doza zilnica recomandata de 60 mg.
Portocalele contin hesperidina, in timp ce grepfrutul naringenina. Acestea conlucreaza cu vitamina C pentru a spori efectul antioxidantilor si pot avea efecte anti-cancerigene.
In plus, citricele contin pectina, care scade nivelul colesterolului. Contin de asemenea potasiu, calciu si acid lactic. Incearca sa mananci macar un asemenea fruct pe zi, iar daca folosesti suc de lime la mancare vei vedea ca nici nevoia de sare nu va mai fi asa de mare.
Numeroase studii arata ca betacarotenul, de asemenea continut, reduce riscul aparitiei de cancer la san, de plamani, de piele sau leucemie.
Brocoli. 33kcal/100g
Brocoli este cunoscut pretutindeni ca fiind una dintre cele mai sanatoase legume, continand fitochimicale care protejeaza impotriva cancerului. Are doar 2% carbohidrati, dar iti va mari nivelul de proteine, calciu si magneziu.
Contine si doze mici de estrogen, care este transformat de catre bacteriile intestinale in substante active asemanatoare hormonilor, mai ales cand ai o dieta bogata in fibre. Contine si indole-3-carbinol, o substanta necesara pentru a metaboliza hormonii sexuali in organism.
Brocoli trebuie foarte putin fiert, ar trebui mai degraba oparit pentru a-si pastra toate aceste pr