Trei sferturi dintre firmele la nivel global nu mai gasesc pe piata angajati competenti, arata un studiu Manpower.
Lipsa de experienta, de competente ori cunostinte sunt principalele motive invocate de angajatori pentru dificultatea de a acoperi joburile vacante.
Cu toate acestea, arata cercetarea, numai unul din cinci angajatori pun accentul pe programe de formare si dezvoltare profesionala astfel incat sa acopere deficitul de personal existent. "Doar 6% dintre angajatori au o colaborare stransa cu institutiile educationale in scopul crearii de curricule care sa ajute la dezvoltarea competentelor angajatilor", se arata in studiul Manpower, publicat pe site-ul institutiei.
In aceea ce priveste Romania, peste 50% dintre angajatorii nu gasesc personal calificat.
Pozitiile cele mai dificil de acoperit, pentru al cincilea an consecutiv, sunt cele de tehnicieni, reprezentantii de vanzari si muncitori calificati.
Tot in top se afla si angajati calificati pentru joburile de ingineri, muncitori necalificati, manageri, contabili si finantisti, IT-isti, operatori productie, secretare si personal de suport. In acelasi timp, arata studiul, soferii au iesit din primele zece profesii dificil de acoperit si au fost inlocuiti de personalul din IT.
La studiul ManpowerGroup au participat aproape 40.000 de angajatori din 39 de tari si teritorii. Cercetarea a fost realizata in primul trimestru din 2011 si a evaluat impactul deficitului de talente asupra pietei muncii la nivel global. "Rezultatele celui de-al saselea Studiu anual privind Deficitul de Talente indica o crestere moderata a procentului angajatorilor care se confrunta cu dificultati in acoperirea pozitiilor din cauza
lipsei de personal talentat", conchide Manpower in studiu.
Trei sferturi dintre firmele la nivel global