În intersecţiile mari din municipiu sunt amplasate semafoare, însă în celelalte zone ale oraşului majoritatea pietonilor trec de pe un trotuar pe altul prin locuri neamenajate.
Şoferii sunt avertizaţi de apropierea unor treceri de pietoni prin semnele de circulaţie. Conform declaraţiilor primite de la Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava, pietonii sunt nevoiţi să urmărească aceleaşi indicatoare ca şi şoferii, deşi acestea sunt poziţionate paralel cu şoseaua.
„Semnele de circulaţie sunt pentru toată lumea, iar trecerile sunt semnalizate. Marcarea lor este treaba primăriei. N-am avut accidente din cauza mijloacelor de semnalizare rutieră greşit amplasate sau cu deficienţe“, au declarat reprezentanţii Biroului Rutier. În municipiu sunt şi zone periculoase, dar intens circulate, unde vizibilitatea este redusă, mai ales în curbe.
Instructorii şcolilor de şoferi ştiu toate locurile din oraş în care începătorii se pot descurca mai greu. „Pe străzile mici sunt cele mai multe probleme, în spatele Finanţelor, pe Bumbac Vasile, pe Mihai Viteazu. Dar noi îi ajutăm pe elevi, că acesta este rolul nostru. Preferabil ar fi să avem trecerile de pietoni marcate“, a declarat Mircea Gheorghiţă, directorul unei şcoli de şoferi.
„Alergaţi“ de semafoare
Pietonii aleargă de pe o parte pe cealaltă a străzilor din Suceava, fără a mai ţine cont de marcaje. „Trec pe unde pot, că oricum sunt nevoită să alerg. La semafor, dacă aştept, trebuie să fug până pe partea cealaltă din cauză că sunt prea puţine secunde acordate pietonilor. Zebrele nu se văd. Aşa, măcar ajung exact unde am nevoie, nu mai ocolesc. Partea bună e că străzile nu sunt aşa de largi ca în Iaşi sau Bucureşti“, a mărturisit suceveanca Eugenia Grozavu. Cei care locuiesc în municipiu de mai mulţi ani ştiu locurile care ar trebui în mod normal să fie marcate. @N_P