Scopul executivului german este cât se poate de simplu: fiscalitatea nu trebuie să stea în calea trendului economic ascendent al Germaniei. În discuţie intră chiar şi reducerea contribuţiilor la asigurările sociale. Da. Chiar şi la pensii.
Spre deosebire de tăierile cu care ne-am obişnuit în ultima vreme în majoritatea statelor europene, Germania menţine cursul „invers” faţă de partenerii din blocul comunitar. Sunt multe statele care nu găsesc altă soluţie pentru consolidarea bugetară în afară de tăierile de cheltuieli şi creşterea taxelor pentru a compensa găurile din administrarea defectuoasă a bugetelor naţionale.
În schimb, tânărul ministru german al economiei este de părere că scăderea impozitelor va contribui la consolidarea bugetului de stat al Germaniei. „O perspectivă clară a taxelor mai mici va frâna avântul şefilor de resort de a cheltui bani publici şi va contribui astfel la o adevărată reducere a deficitului şi a datoriei publice”, a spus Philipp Roesler pentru cotidianul „Die Welt”.
Deşi politicienii germani iau în considerare o paletă largă de măsuri – de la creşterea plafonului de venit neimpozabil până la eliminarea sau scăderea taxei de solidaritate cu fosta Germanie de Est – majoritatea este totuşi de părere că ţinta 1 ianuarie 2012 este greu de atins. Să nu uităm totuşi că Germania are cel mai complicat cod fiscal din întreaga lume…
Nu la fel de entuziaste sunt guvernele regionale din landurile germane. Politicienii locali se tem că lipsa câtorva miliarde de euro din vistieria lor va afecta, de exemplu, politica educaţională, care este atributul guvernării locale.
Dar cabinetul de la Berlin este dispus să discute chiar şi reducerea contribuţiilor la bugetele de asigurări sociale. Conform calculelor unor experţi germani, tăierile de taxe s-ar putea finanţa singure – măcar în parte. Principiul este următorul: odată cu c