În România există cel puţin 100 de miliardari care ar putea cumpăra acţiuni în oferta prin care statul îşi propune să vândă 9,84% din Petrom. ZF a încercat să afle dacă sunt sau nu interesaţi să devină acţionari la cea mai mare companie din România.
Cei mai bogaţi români, Dinu Patriciu, Ioan Niculae, Ion Ţiriac, Gabriel Popoviciu sau Dan Adamescu, ar putea mobiliza uşor câte 50 de milioane de euro, bani cu care ar cumpăra fiecare 1% din Petrom, la preţul actual de pe Bursă.
Lor li s-ar putea alătura alţi investitori puternici, precum fraţii Cristescu, Ovidiu Tender sau Gabriel Comănescu, unii dintre cei mai puternici industriaşi locali, Dorinel Umbrărescu şi Nelu Iordache, doi dintre cei mai puternici constructori din România, sau "retailerii" Dragoş Pavăl (Dedeman) şi Cezar Rapotan (Arabesque). Ei şi alţi câţiva ar putea acoperi cel puţin jumătate din oferta de acţiuni de la Petrom, cea mai mare din istoria bursei de la Bucureşti, şi s-ar asigura că românii vor mai avea un cuvânt de spus în adunarea generală a acţionarilor sau că măcar vor beneficia în final de creşterea preţurilor carburanţilor, care le afectează afacerile.
Companiile româneşti din construcţii, transporturi, dar şi din industria alimentară sau retail au suferit cel mai mult în ultimii ani din cauza creşterii preţurilor carburanţilor.
Oamenii de afaceri locali au reclamat în numeroase rânduri faptul că statul le-a cedat prea uşor companiile importante din economie investitorilor străini, în timp ce capitalul românesc a fost ocolit în marile privatizări.
În 1999, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu şi Gelu Tofan au făcut ofertă guvernului CDR pentru preluarea Petrom, însă Radu Berceanu, care era pe atunci ministru al industriilor, s-a opus. Acum, investitorii români au ocazia de a participa la a doua privatizare a celei mai mari companii româneşti.
Cu toate a