Fără apă curentă, maşină de spălat sau chiar fără casă, nevoiaşii Capitalei îşi spală rufele murdare la „curăţătoria comunală“. Spălătoria socială de pe Calea Griviţei are un succes nesperat la românii pe care sondajele îi dau drept „nespălaţii Europei“.
Un român foloseşte două tuburi de pastă de dinţi, patru săpunuri şi un singur deodorant într-un an de zile, potrivit unor studii realizate recent. Consumul redus ar putea fi explicat şi de preţul ridicat al produselor de la raft. Agenţia de cercetare GfK arată că un român plăteşte 48 de eurocenţi (2 lei) pe un săpun, faţă de 21 de eurocenţi (0,9 lei) un ungur şi 24 de eurocenţi (1 leu) un polonez, iar un tub de pastă de dinţi costă 1,8 euro în România faţă de 1,19 euro în Bulgaria sau 1,46 euro în Ungaria.
Victoriţa Băloi, angajată a primei spălătorii sociale deschise în urmă cu două săptămâni în Capitală, a consumat deja zeci de kilograme de detergent în două săptămâni. Maşinile primite din donaţii sunt puse în funcţiune şi de 20 de ori pe zi, iar succesul are o explicaţie mai mult decât simplă: pentru că e gratis.
O maşină de spălat pentru oamenii străzii
„Clienţii" spălătoriei de pe Calea Griviţei din Bucureşti sunt în mare parte şi ai cantinei sociale, aşa că de fiecare dată când vin să-şi ia sacoşa cu mâncare, aduc şi rufe la spălat. Oamenii străzii au şi ei rezervată o maşină de spălat doar a lor şi sunt destui care vin să se împrospăteze, potrivit Victoriţei Băloi. „Mulţi nu ştiu nici să citească, îi mai învăţ, dar fac eu mai tot. Unii au încredere şi vin, îşi lasă hainele, pleacă şi se întorc apoi să le ia", spune femeia.
„Îmi place. e gratuit"
Laurenţia Muller vine şi de două ori pe săptămână. E de înţeles, are acasă cinci copii şi cinci nepoţi. În plus, n-a avut niciodată maşină de spălat acasă după ce tradiţionala Albalux şi-a dat duhul. „Numai de mână spăl, la ligh