Deşi la şedinţă au participat şi prefectul Leonard Moisiu şi subprefectul Jenel Copilău, cel care a condus practic discuţiile a fost comandantul IPJ Olt, comisarul-şef Ion Voicu. Acesta le-a prezentat edililor cele trei propuneri sosite de la Ministerul de Interne pentru reorganizarea serviciului poliţienesc din mediul rural.
În ansamblu, propunerile au vizat comasarea actualelor posturi comunale în câteva secţii de poliţie mai mari, menţinerea actualei structuri a posturilor de poliţie şi, respectiv, înfiinţarea unor noi posturi de poliţie comunale pe scheletul actualului sistem de poliţei din mediul rural.
„În urma întâlnirilor pe care le-am avut cu poliţiştii din mediul rural, dar şi cu procurorii care se ocupă direct de cazurile pe care poliţiştii le instrumentează, a reieşit că ar fi preferată varianta înfiinţării de noi posturi de poliţie în mediul rural, pornind de la structura din prezent a posturilor de poliţie. Dar noi ne-am adunat aici ca să discutăm şi să vedem dvs. ce decideţi. Părerile dvs. vor fi transmise la Ministerul de Interne, care se vor alătura celorlalte opinii din ţară”, a afirmat şeful IPJ Olt, Ion Voicu. Acesta a precizat că, în prezent, situaţia în mediul rural este dificilă, febomenul infracţional fiind în creştere de la 152.000 de infracţiuni în anul 2005, la 228.136 infracţiuni în anul 2010.
Pesimismul, boală grea
Propunerile prezentate s-au lovit însă de un veritabil zid de reticenţă din partea primarilor din judeţ. Edilii s-au arătat refractari şi neîncrezători că părerile lor vor fi luate în seamă de oficialii de la Bucureşti.
„Dacă puteţi să ne suplimentaţi numărul de poliţişti ar fi cel mai bine. Dar să veniţi acum şi să ne spuneţi despre restructurări în rândurile poliţiştilor este foarte greu”, a spus primarul Brăgaru Matei din comuna Văleni. Deasemenea, edilul din Osica de Jos, Gheorghe N