Economia americană a crescut cu 1,9% în ritm anual în primele trei luni ale acestui an, cu 0,1% mai mult decât arătau calculele preliminare, a anunţat vineri Departamentul american al Comerţului, transmite AFP.
Potrivit celei de-a treia estimări, care este şi cea definitivă, guvernul american confirmă încetinirea ritmului de creştere economică în primul trimestru al acestui an până la 1,9% în ritm anual, după o creştere de 3,1% înregistrată în ultimele trei luni ale anului trecut.
Datele pe componente arată că Departamentul american al Comerţului a revizuit în scădere importurile dar a revizuit în creştere stocurilor companiilor.
Cheltuielile de consum, responsabile pentru aproximativ 70 la sută din economia americană, au crescut cu 2,2% în primul trimestru, cifrele nefiind modificate, după o creştere de patru procente în ultimele trei luni din 2010. Aportul cheltuielilor de consum la creşterea economică a fost de 1,52 puncte.
Investiţiile au contribuit cu 1,46 puncte la creşterea economică. Stocurile companiilor au contribuit cu 1,31 puncte la creşterea economică.
Importurile au fost revizuite până la o creştere de 5,1%, faţă de o creştere de 7,5% cât s-a anunţat iniţial. Chiar dacă exporturile nu au fost atât de puternice cât s-a anunţat iniţial, comerţul a avut o contribuţie modestă la creşterea economică în primul trimestru.
Din cauza dificultăţilor bugetare ale statelor şi colectivităţilor locale, cheltuielile publice au fost un factor negativ pentru creşterea economică (minus 1,20 puncte). Achiziţiile guvernamentale s-au contractat cu 5,8%, mai mult decât 5,1% cât s-a anunţat iniţial, aceasta fiind cea mai mare scădere de după 1983.
Pentru majoritatea economiştilor, creşterea economică din trimestrul al doilea ar urma să fie puţin mai bună decât cea din primele trei luni, însă î