Când caută un împrumut pentru achiziţia unei locuinţe, românii aleg un creditor cu costuri scăzute sau care are în acel moment în derulare o ofertă promoţională, potrivit unui studiu.
Românii care au nevoie de un împrumut pentru a-şi cumpăra o locuinţă spun că principalul criteriu în funcţie de care îşi aleg banca finanţatoare este costul, potrivit studiului "Intenţiile cumpărătorului de locuinţă", realizat de BCR, împreună cu agenţia de consultanţă imobiliară Coldwell Banker.
În al doilea rând, românii sunt atraşi de ofertele promoţionale, dar şi de cât de operativă este banca. În schimb, prestigiul băncii, recomandările primite de la cunoştinţe sau clasificările făcute de publicaţiile de specialitate sunt mult mai puţin importante pentru viitorii debitori.
Peste 45% dintre cei care vor să cumpere o locuinţă spun că vor apela la un credit "Prima Casă", aproape 36% vor să acceseze un alt tip de credit imobiliar, iar peste 20% susţin că nu au nevoie de împrumut şi pot face achiziţia din surse proprii.
Un avans mic ar impulsiona creditarea
Atunci când aleg împrumutul, românii se uită cu precădere la cost şi la avans. Potrivit studiului, peste 47% dintre românii care sunt în căutarea unui credit pentru locuinţă sunt dispuşi să achite un avans cuprins între 5% şi 10% din valoarea imobilului, în timp ce aproximativ 26% susţin că nu pot prezenta un avans mai mare de 5%. Doar 5% consideră că ar putea veni cu un avans mai mare de 25%.
În presă au apărut recent zvonuri că BNR ar fi elaborat un proiect prin care urmăreşte restricţionarea creditelor în valută prin fixarea unui avans mai mare pentru aceste împrumuturi.
Ştefan Coroianu, director executiv al diviziei de management al produselor din cadrul BCR, a spus că "orice măsură de această factură ar limita creditarea, chiar dacă aceasta va fi l