Profesorul Ioan Haţegan a ridicat o şcoală din temelii. Deşi, spune el, atunci când a ajuns directorul acelei şcoli, fundaţia era construită deja.
Ioan Haţegan a fost directorul Şcolii numărul 7, o şcoală de cartier, timp de 20 de ani. S-a dus la această şcoală în anul 1981, odată cu desfiinţarea Liceului Pedagogic. Când a ajuns acolo, nu exista decât o fundaţie şi câţiva stâlpi. „Prin 1988-1989, această şcoală ajunsese să aibă 3000 de elevi, datorită faptului că Dumbrava era un cartier în dezvoltare. A trebuit să extind şcoala şi am transformat clădiri (un cămin muncitoresc şi un internat al Liceului de chimie) în săli de clasă. Am contribuit la ridicarea ei, atât la propriu cât şi la figurat. Şcoala numărul 7 a ajuns una care a câştigat multe premii de-a lungul anilor. Printre elevii acestei şcoli se numără comisarul european Dacian Cioloş, un fost viceprim-ministru, Codruţ Şereş, mai mulţi profesori universitari, inspectorul şcolar general Ioan Abrudan, prefectul de Maramureş Sandu Pocol şi mulţi mulţi alţii”, spune profesorul.
A construit o şcoală
Fostul director al şcolii numărul 7, aşa cum este cel mai bine cunoscut în Zalău, îşi aminteşte că, la un moment dat, şcoala avea 180 de cadre didactice şi toate făceau parte dintr-o echipă unită. „Nu am fost niciodată reclamat şi nici nu mi-a plăcut vreodată să ascult reclamaţiile altora”, spune Haţegan.
Profesor de geografie, Ioan Haţegan este un mare patriot. El încearcă pe toate căile să insufle elevilor săi dragostea faţă de ţară, faţă de frumuseţile şi valorile ei.
Nemulţumit de învăţământul actual
Ioan Haţegan este nemulţumit de multe dintre actualele reguli ale învăţământului. El crede că este foarte necesară coagularea învăţământului, astfel încât elevii de la sate să aibă aceleaşi şanse ca elevii de la oraş. „Acum mulţi ani, în gimnaziu erau două trepte