Cei mai bogaţi miniştri din cabinetul Boc sunt Gabriel Oprea (Apărare) şi Elena Udrea (Dezvoltare Regională şi Turism), a căror avere este de 2,5, respectiv 2 mil. euro. La coada clasamentului sunt Valeriu Tabără (Agricultură) şi Teodor Baconschi (Afaceri Externe), ale căror bunuri nu valorează mai mult de 80.000 de euro. Totuşi, miniştrii cabinetului Boc au averi cumulate de peste 8 mil. euro. Cum se explică faptul că angajaţi care au lucrat aproape toată viaţa la stat, unde salariul fix n-a depăşit niciodată 1.500 de euro/ lună, au reuşit să strângă asemenea averi?
"Răspunsul e destul de simplu: mai mult ca sigur au făcut business, iar firmele le-au adus profit chiar înainte de a deveni demnitari. Declaraţiile de venituri care ar trebui să fie verificate sunt cele de la Fisc, nu cele depuse la Parlament, pe care sunt trecute şi veniturile din dividende şi cele din drepturi de autor. Oricine ar ancheta aceşti oameni ar ajunge la concluzia că averile pe care le-au dobândit sunt justificabile pentru că nu există om întreg la cap care să declare averi nejustificabile, crede profesorul Vladimir Pasti, sociolog şi politolog specializat în studierea evoluţiilor politice şi sociale ale tranziţiei româneşti.
Sumele ar putea fi mult mai mari dacă şi toate veniturile încasate de demnitari ar fi la suprafaţă, spun specialiştii.
"Ar fi interesant de văzut câţi dintre foştii şi prezenţii demnitari au acţiuni la purtător în companii, câţi au transferat prin procedee complexe afaceri pe numele unor apropiaţi şi participă activ la operaţiunile de spălare a banilor murdari sau câţi primesc comisioane aferente actului de corupţie în zonele off shore, de paradis fiscal, ale lumii", susţine Dan Ionel Blănculescu, consultant în cadrul companiei Consultanţă şi Investigaţii Financiare, care a fost ministru al controlului în cadrul guvernului Năstase. El spune că a