După ce prima serie de ajutoare financiare destinate Greciei s-a bazat pe banii contribuabililor şi ai instituţiilor financiare internaţionale, în cel de-al doilea pachet de salvare vor fi implicate şi băncile din ţările din vestul Europei, "obligate" să participe la expunerile pe care le au faţă de datoriile statului elen sau prin subsidiarele greceşti.
Guvernele europene au început discuţiile cu marile bănci, care va trebui să accepte de bunăvoie pierderi legate de deţinerile de datorii greceşti, scrie The Wall Street Journal. Negocierile au ca scop evitarea intrării în incapacitate de plată a statului elen, eveniment care ar putea avea efecte destabilizatoare în Europa, în special în sectorul bancar şi pe pieţele financiare. Publicaţia elenă Ekathimerini scrie că Germania, Franţa şi Olanda au iniţiat discuţii cu investitorii privaţi, printre care şi bănci şi asigurători, pentru a-i încuraja să participe voluntar la cea de-a doua rundă de ajutoare pentru Grecia. În ultimele săptămâni oficialii băncilor europene au lăsat să se înţeleagă că se vor implica în rezolvarea situaţiei Greciei.
Primul program de sprijin, de 110 miliarde de euro, a salvat Grecia de la faliment în primăvara anului trecut şi va ajunge la termen în 2013. Statul elen nu a reuşit însă să respecte condiţiile impuse în schimbul banilor şi astfel are din nou nevoie de ajutor de la creditorii internaţionali. "Se încearcă la nivel naţional şi internaţional să se discute cu sectorul privat pentru a face contribuţia voluntară a acestuia cuantificabilă. Ţinta este 3 iulie", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului german de finanţe.
Principala problemă a oficialilor europeni este de a da implicaţiei sectorului privat o formă care să nu fie considerată intrare în incapacitate de plată. Dacă băncile sunt forţate să accepte pierderile, agenţiile de ra