Mai multe movile de sedimente care seamănă cu cele care se formează la mari adâncimi în ocean au fost descoperite pe Marte, scrie Daily Mail. Fotografiile au fost luate de sonda Mars Odissey care a ajuns pe Marte în 2001. Experţii cred că movilele care seamănă cu nişte lacrimi s-au format într-un ocean antic care ar fi existat pe Marte acum 3,8 miliarde de ani.
"Bazându-mă pe această analogie, eu cred că aceste insule în formă de lacrimi de pe Marte s-au format la adâncimi subacvatice într-un ocean", spune geologul Lorena Moscardelli de la Universitatea Texas din Austen, care a publicat un studiu împreună cu Leslie Wood în Geology. Unele formaţiuni de pe Marte arată astfel din cauza eroziunii provocate de apă, ele fiind similare cu acelea de pe fundul oceanului, pe coasta insulei Trinidad, care s-au format din depuneri de sedimente aduse de ape, potrivit studiului. Moscardelli crede că un proces similar a format movilele de pe Marte.
Formaţiunile au lungimi de la 5 km la 48 km şi tocmai din cauza mărimii pe care o au, cercetătorii cred că movilele s-au format la adâncimi subacvatice. Moscarelli spune însă că această teorie nu poate fi confimată decât atunci când un geolog va analiza mostre din solul marţian.
Oamenii de ştiinţă au bănuit încă de la sfârşitul anilor '80 că pe Marte ar fi existat un ocean acum miliarde de ani. Conform teoriei, aproape un sfert din suprafaţa planetei a fost odată acoperită de apă - Oceanus Borealis, care ar fi acoperit bazinul Vastitas Borealis din emisfera nordică. Acum 3,8 miliarde de ani, bazinul se afla la o adâncime de 4-5 km faţă de alte suprafeţe de pe Marte.
Mai multe movile de sedimente care seamănă cu cele care se formează la mari adâncimi în ocean au fost descoperite pe Marte, scrie Daily Mail. Fotografiile au fost luate de sonda Mars Odissey care a ajuns pe Marte în 2001. Experţii