Pot fi admirate cărţi, manuscrise sau obiecte personale precum o călimară, un pahar pe care este reprodus cu blazonul familiei sau o ramă de tablou decorată cu pietre semi-preţioase. Expoziţia este organizată cu ocazia împlinirii a 270 de ani de la naşterea episcopului Marelui Principat al Transilvaniei, cel care a pus bazele Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. La vernisaj a luat parte şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor.
Manuscrise şi obiecte personale ale episcopului Ignás Batthyány au fost expuse astăzi în premieră la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia.
La evenimentul intitulat „Ignatius Sallestius A Batthyan (1741-1798). Ad Honorem“ a participat ministrul Culturii, Kelemen Hunor, Elena Tîrziman, director general al Bibliotecii Naţionale a României şi Dominique Batthyány-Bastianello, urmaşă a episcopului Transilvaniei.
Dominique Batthyány-Bastianello (în costum negru), urmaşa episcopului Batthyány
„Această colecţie este unică în Europa şi găzduieşte obiecte şi lucrări care ne-au unit cu Roma, cu partea occidentală a Europei. Cred că la 270 de ani de la naşterea episcopului Batthyány, colecţia sa trebuie să ajungă publicului, iar biblioteca să fie vizitabilă“, a spus ministrul Kelemen Hunor.
Exponate unicat
Episcopului Ignás Batthyány a scris un număr de 11 lucrări, unele tipărite, altele în manuscris.
„Printre cărţile expuse se numără primul volum al lucrării «Leges Ecclesiasticae» care a fost publicat de autor în anul 1875 în tiparniţa institutului.
Următoarele două volume ale lucrării au fost publicate prin grija unui episcop, la Cluj, în 1827“, a precizat Doina Hendre-Biro, directoarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia.
Aceasta a precizat că selecţia obiectelor expuse a fost una riguroasă în încercarea de a prez