Comisia Europeană va decide în curând dacă va permite Bulgariei să angajeze specialişti din cadrul unor instituţii internaţionale ca Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare sau Banca Europeană de Investiţii care să o ajute în utilizarea finanţării primite de la Uniunea Europeană, a declarat ofiţerul de presă din cadrul ministerului care se ocupă de absorbţia fondurilor de la UE Tomislav Donchev, potrivit The Sofia Echo.
O decizie favorabilă va permite Bulgariei să plătească experţii respectivi din fonduri europene de asistenţă tehnică alocate conform programelor operaţionale şi nu cu bani provenind din bugetul de stat.
Angajarea de specialişti internaţionali face parte dintr-un plan de accelerare a absorbţiei de fonduri de la UEz, plan creionat de guvernul bulgar în urma criticilor formulate de preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso la sfârşitul anului trecut cu privire la incapacitatea ţării de a utiliza finanţarea UE în mod eficient.
Conform unui studiu al KPMG, Bulgaria se situează pe ultima poziţie în rândul a zece state membre ale UE în ceea ce priveşte contractarea şi absorbţia fondurilor europene.
Cu 37% din fonduri contractate, Bulgaria ocupă ultima poziţie şi se situează cu mult sub media UE de 53%. Din punctul de vedere al ratei de contractare, pe primele locuri sunt Letonia cu 76% din fonduri şi Lituania cu 68%.
În privinţa absorbţiei fondurilor, Bulgaria ocupă penultima poziţie, cu o rată de 10%.
Comisia Europeană va decide în curând dacă va permite Bulgariei să angajeze specialişti din cadrul unor instituţii internaţionale ca Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare sau Banca Europeană de Investiţii care să o ajute în utilizarea finanţării primite de la Uniunea Europeană, a declarat ofiţerul de presă din cadrul ministerului care se ocupă de absorbţia fondur