Rusia ar putea infrunta o criza a datoriilor similara cu cea din Grecia, pana in 2030, daca guvernul nu taie cheltuielile, a declarat Sergei Ulatov, economistul Bancii Mondiale din Moscova.
"Pana in 2030, nivelul datoriilor nu va fi sustenabil, asa cum s-a intamplat in Grecia, daca nu se schimba nimic", a spus Ulatov, la Forumul CIS Capital Market, din Londra, citat de Bloomberg.
"In prezent, suntem ajutati de pretul petrolului, nu de o politica macroeconomica prudenta", a adaugat economistul Bancii Mondiale.
In aceasta saptamana, ministrul Finantelor, Alexei Kudrin, a cerut guvernului sa limiteze cresterea cheltuielilor bugetare la 4 la suta pe an, pentru a stabiliza finantele publice. Daca pretul petrolului va avea o medie de 115 dolari in 2011, deficitul bugetar al Rusiei ar scadea la 0,5 la suta din PIB, a adaugat Kudrin.
Insa, vineri, pretul petrolul a atins cel mai scazut nivelul din ultimele patru luni, dupa ce Agentia Internationala pentru Energie a anuntat ca membrii sai vor scoate petrol din rezerve. Pretul petrolului exportat de Rusia a avut o medie de 108 dolaril/baril, in acest an, inregistrand o scadere de 5,2 la suta, vineri, pana la 105,83 de dolari/baril.
Potrivit lui Ulatov, pana in 2015, Rusia nu va mai putea acoperi deficitul din fondul de pensii, chiar daca pretul petrolului va ramane la nivelul de 115 dolari/baril.
"Rusia are probleme de sustenabilitate fiscala mai putin traditionale, deoarece are datorii guvernamentale scazute si rezerve valutare de 520 de miliarde de dolari. Totusi, deficitul fiscal, fara petrol, care conteaza cel mai mult pentru stabilitatea pe termen lung a Rusiei, ramane foarte ridicat", se arata intr-un raport al Bancii Mondiale.
In plus, marile proiecte de infrastructura demarate, inclusiv pentru gazduirea Jocurilor Olimpice de Iarna 2014,