„Adevărul“ îţi prezintă săptămânal povestea numelor mari din fotbalul nostru. Azi, Dan Coe, jucătorul de legendă al Rapidului, care a sfârşit sinucigându-se în pribegie. Dan Coe e cunoscut în special prin două lucruri: a fost căpitanul Rapidului la primul titlu şi a privit cu Dobrin din tribună meciurile României de la CM Mexic 1970.
Dan Coe s-a născut pe 18 septembrie 1941, într-o familie de aromâni. Dan a moştenit talentul fotbalului de la tatăl său, Duce Coe, fost jucător al Sportului Studenţesc. Totuşi, tânărul Coe a ales Rapidul, club căruia i-a închinat aproape toată cariera. De numele lui Coe se leagă primul titlu din istoria Rapidului, iar o întâmplare hilară a ajuns lgendă pentru tribune.
În ziua meciului decisiv cu Petrolul, de la Ploieşti, din 1967, Coe - un fotbalist superstiţios, credea în existenţa semnelor - a observat pe stradă un cortegiu funerar şi şi-a spus că echipa lui va câştiga, strigând în gura mare: „Mortule, să-ţi dea Dumnezeu sănătate, azi vom bate!". Aşa s-a întâmplat, pentru că giuleştenii au au câştigat. Coe a fost extrem de iubit de fani şi, încă din anii '60, pe Stadionul Giuleşti, una dintre scandările obişnuite ale suporterilor rapidişti era: „Un salut din vechea Troie / Pentru faima lui Dan Coe / Şi înc-o dată că e voie / Ahoe!" Totodată, fiind unul dintre cei mai apreciaţi componenţi ai Rapidului, era denumit "Ministrul apărării", evoluând pe postul de fundaş central.
Titular în preliminarii, în tribună la Mondial
Dan Coe a devenit un personaj important şi pentru echipa naţională. A fost selectionat in lotul pentru Jocurile Olimpice de la Tokio din 1964 şi la Campionatul Mondial din Mexic, 1970, strângând 41 de selecţii la prima reprezentativă. Aici s-a petrecut însă prima lui dramă. Coe fusese titular în mai toate meciurile din preliminariile pentru Mondial, inclusiv în victoriile decisive d