Unul dintre criteriile care stau la baza reorganizarii administrative a Romaniei este cel legat de atragerea de fonduri europene. In varianta propusa de presedintele Basescu, cu 8 regiuni plus Covasna si Harghita, sansele acestor doua judete de a atrage fonduri sunt, dupa acest criteriu, aproape compromise. Fata de judetele vecine, potentialul economic al Harghitei si Covasnei este mai redus decat cel al judetelor vecine, fiind de natura a le indeparta de sensul reorganizarii vizate de Presedinte.
Harghita, cateva repere economice
Agricultura
O populatie de putin peste 325.000 locuitori, din care 12.700 sunt someri inregistrati. Produsul Intern Brut al judetului este de 6,21 miliarde de lei. Dispune de 91716 hectare teren arabil, 35 de hectare de vie si 8.241 terenuri degradate. Productia la hectar la principalele culturi este sub media judetelor vecine (in medie cu circa 1000 de kg/ha). Sta bine la efectivele de bovine (depasind media judetelor vecine) dar mai prost la porci si pasari ouatoare. Dacă nu facem această reformă a administraţiei publice în sensul reorganizării teritoriale a ţării, România îşi subminează serios şansele ca, din 2013, să aducă bani europeni, pentru că, în Europa, banii se dau pe componenta administrativă, pe structuri apropiate de cele regionale, adică, astăzi, ceea ce avem nu funcţionează pe interes naţional Emil BocLipsesc datele legate de terenurile irigate. Dispune de 258 ha padure, suprafata cea mai mare din zona.
Turism
Sta prost la capitolul turism, numarul innoptarilor strainilor fiind anul trecut de circa 48.000, mult sub media judetelor vecine.
Buget
De la un excedent de 44 mil de lei in 2006, bugetul local a coborat in 2009 la 28,9 mil de lei, iar situatia a continuat sa se deterioreze.
Ce spun autoritatile locale despre reorganizare
"Proiectele pregătite de PD-L