"Ar fi interesant de văzut câţi dintre foştii şi prezenţii demnitari au acţiuni la purtător în companii, câţi au transferat prin procedee complexe afaceri pe numele unor apropiaţi şi participă activ la operaţiunile de spălare a banilor murdari sau câţi primesc comisioane aferente actului de corupţie în zonele off shore, de paradis fiscal, ale lumii", susţine Dan Ionel Blănculescu, consultant în cadrul companiei Consultanţă şi Investigaţii Financiare, care a fost ministru al controlului în cadrul guvernului Năstase.
Gabriel Oprea, ministrul apărării, şi Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, sunt cei mai bogaţi demnitari din cabinetul Boc, cu averi de peste 2 milioane de euro fiecare, de cel puţin 20 de ori mai mari decât cea a şefului lor, premierul Emil Boc. La polul opus stau miniştrii de la agricultură (Valeriu Tabără) şi cel al afacerilor externe (Teodor Baconschi), care au bunuri şi active în valoare de numai 80.000 de euro pe numele lor.
ZF a estimat averile miniştrilor în urma unei evaluări a bunurilor şi activelor deţinute de aceştia: terenuri, clădiri, automobile, depozite bancare, bijuterii şi venituri din chirii, din care s-a scăzut valoarea datoriilor raportate de fiecare ministru. Informaţiile au fost extrase din declaraţiile de avere aferente anului 2010 şi depuse de fiecare ministru (cu excepţia lui Sebastian Lăzăroiu, noul ministru al muncii, care nu şi-a depus încă declaraţia de avere actualizată) în luna iunie a acestui an şi publicate pe site-ul Guvernului.
Evaluările imobiliare folosite în analiză sunt orientative şi au avut în vedere preţurile medii de tranzacţionare ale locuinţelor (între 500 de euro/mp într-un oraş secundar şi până la 1.500 de euro/mp în cadrul locuinţelor din sectorul 1 al Capitalei, în timp ce autovehiculele au fost evaluate folosind preţuri solicitate pe site-urile de profil pe