Cartea de buzunar de la RAO (I)
"Cartea de buzunar" de la Editura RAO este una dintre colecţiile populare cu vechime ale editurilor noastre, cu un număr de titluri impresionant, fie şi doar dacă ţinem cont că, în general, apar câteva pe lună, constant, de ani buni. În general sunt cărţi cu priză la public, din toate domeniile - romane istorice, drame psihologice, aventuri, chiar thrillere, deşi editura mai are o colecţie aparte pentru acest din urmă gen literar. Autorii sunt cei care asigură magma, solul fertil al literaturilor cărora le aparţin, adică sunt scriitori care îşi cunosc bine meseria, scriu mult, cărţile lor sunt traduse în alte limbi, dar nu ajung la rangul de capodopere, deşi foarte multe nu sunt de părăsit pe o bancă de metrou pentru călătorul următor. Sunt de regulă titluri noi, cele mai multe din anii 90 sau 2000, cum se întâmplă şi cu cele asupra cărora ne vom opri în acest număr şi în numărul următor al "Ziarului de duminică".
Din păcate, nu putem să nu reproşăm editurii că lipseşte un lucru esenţial. Nicăieri, pe niciunul din volumele publicate în această colecţie, nu există vreo notiţă cât de mică despre autor, nu ştii dacă e contemporan cu noi sau nu, cât a scris, dacă este un autor de succes, dacă a fost tradus în alte limbi etc. Nici despre cartea tradusă nu se dau informaţii, doar rareori apare câte o menţionare a eventualului premiu primit.
Tess Gerritsen - Dublura. Traducere din limba engleză de Ileana Iorga. Cum ar fi să descoperi într-o zi că mai există o persoană identică cu tine? Să simţi că lumea pe care o cunoşteai, cu care te-ai obişnuit, capătă noi coordonate, neprevăzute? Doctorul legist, Maura Isles se întoarce într-o seară acasă, de la o conferinţă din Paris, şi îi găseşte pe toţi cei apropiaţi ei şocaţi şi zdruncinaţi. Motivul - o femeie ucisă într-o maşină, chiar în faţa casei ei, îi seamănă leit, este