Barbatii fumatori care sunt diagnosticati cu cancer de prostata au o sansa mult mai mare sa moara sau sa aiba parte de o revenire a bolii decat nefumatorii sau cei care s-au lasat de acest obicei cu cel putin 10 ani inainte de depistarea bolii.
Aceasta este concluzia la care s-a ajuns in urma unui studiu recent, reprezentand o motivatie extraordinara pentru a renunta la fumat. Studiul a fost facut pe 5.366 barbati, toti diagnosticati cu cancer de prostata intre 1986 si 2006.
Aproape 10% dintre acestia au murit din cauza bolii, iar 16% au scapat temporar, dar problema a revenit. Comparativ cu cei care nu fumasera niciodata, cei care erau fumatori activi cand au fost diagnosticati aveau un risc cu 61 procente mai mare sa moara sau sa le recidiveze cancerul.
In plus, dupa cum declara dr. Stacey A. Kenfield pentru Health, "daca fumezi, vei avea cu siguranta o forma mai agresiva a bolii". Fumatorii sunt in general mai putin sanatosi decat restul persoanelor si de aceea sunt in mai mare pericol de moarte atunci cand cancerul apare in organism. Chiar si dupa ce doctorii au luat in considerare acest element, fumatorii tot aveau riscul de deces mai crescut cu 38 procente fata de restul.
Dr. Joshi Alumkal, de la Universitatea de Sanatate si Stiinte din Portland, spune ca tutunul este un factor-cheie in gradul de agresivitate al afectiunii. In acelasi timp, tumoarea creste mai repede. Cu cat barbatul respectiv fumase mai mult timp, cu atat cancerul era mai agresiv. Spre exemplu, un barbat care a fumat un pachet pe zi timp de 40 ani sau doua pachete pe zi pentru 20 de ani erau cu 82% mai predispusi sa moara din cauza cancerului de prostata decat nefumatorii.
In medie, 1 din 6 barbati vor fi diagnosticati cu aceasta afectiune mai devreme sau mai tarziu, fiind printre cele mai frecvente forme de cancer.