Preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy a anunţat astăzi după discuţiile cu liderii statelor membre că, în privinţa Schengen, ar trebui să fie introdus un mecanism pentru a răspunde unor circumstanţe excepţionale fără a pune în pericol principiul liberei circulaţii a persoanelor.
Acest mecanism ar trebui să cuprindă o serie de măsuri care urmează să fie aplicate în mod treptat, diferenţiat şi coordonat pentru a ajuta un stat membru care se confruntă presiuni mari la frontierele externe. Măsurile se referă la vizite de inspecţie şi de sprijin tehnic şi financiar.
„Ca o ultimă variantă, în cadrul acestui mecanism, ar putea fi introdusă o clauză de salvgardare pentru a permite reintroducerea excepţională a controalelor la frontierele interne, într-o situaţie cu adevărat critică, în cazul în care un stat membru nu mai este în măsură să respecte obligaţiile care îi revin în temeiul normelor Schengen", se arată în concluziile Consiliului. „O astfel de măsură va fi însă luată pe baza unor criterii şi a unei evaluări comune, pentru un domeniu strict limitat, pentru o perioadă de timp determinată. Acest lucru nu va afecta drepturile persoanelor care au dreptul la libertatea de circulaţie în temeiul tratatelor, a mai anunţat van Rompuy.
CITEŞTE reacţiile liderilor politici de la Bruxelles legate de reforma Schengen
Barroso: Migraţia e o problemă sensibilă
După întrunirea cu şefii de stat, preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso a declarat că libertatea de mişcare în cadrul Uniunii nu va fi afectată de viitoarele reguli Schengen, dar a recunoscut că migraţia este o problemă pentru unele ţări europene.
„Problema migraţiei, şi vreau să fiu sincer, este o chestiune sensibilă pentru opinia publică din unele state membre iar tensiunile din ultimele luni aveau tentaţia să afecteze principiu fundamental european al liberei circulaţii