Marea Britanie a aprobat o normă istorică ce interzice animalele sălbatice în circuri, eliberând astfel elefanţii, urşii, leii şi tigrii, dar nu şi caii, măgarii şi câinii. Premierul David Cameron a încercat să blocheze măsura, dar fără succes, informează La Repubblica. Sursa: Vlad Stănescu
Începând de anul viitor, tigrii şi alte animale sălbatice nu vor mai putea "munci" în circurile din Marea Britanie, dar nici în cele aflate în turneu în ţară.
Decizia survine după ani de presiuni din partea grupurilor pentru drepturile animalelor, care o salută drept o "victorie istorică", ce face din Marea Britanie una din primele ţări din Europa şi din alte zone ale lumii care aprobă o astfel de interdicţie.
Ca urmare a protestelor dar şi a crizei generale a circului ca spectacol, numărul animalelor de sub cupolele britanice a scăzut deja drastic în ultima vreme. Cele 40 care încă mai lucrează vor ieşi din arenă.
Animalele sălbatice, mutate în grădini zoologice și parcuri safari
Ultima caravană de "fiare sălbatice", cum le numesc unii dresori, deşi ferocitate nu prea mai au, va fi transferată în masă în grădini zoologice şi parcuri safari din Anglia, unde se speră că vor avea o viaţă mai bună.
Propunerea a fost aprobată prin consens amplu de către toate partidele, atât din cadrul majorităţii cât şi al opoziţiei. Presa s-a întrebat carea r putea fi interesul personal din spatele opoziţiei vehemente a premierului Cameron.
"Ar fi el proprietarul secret al unui circ? Cu excepţia celui politic, unde joacă de un an rolul dresorului-şef'", comentează La Repubblica.