Dupa cum se stie, "Principiul lui Peter" este o teorie emisa de dr. Laurence J. Peter, pedagog american de origine canadiana (1919-1990), in care se afirma ca fiecare individ are limita lui de competenta in cadrul ierarhiei sociale.
Cand a trecut de ea (prin numiri, promovari sau alegeri), isi atinge nivelul maxim de incompetenta. Exemple tipice pentru ascensiunea spre incompetenta sunt, in viziunea lui Peter, unii sefi de stat, unii prim-ministri, destui ministri, primari etc. Din "fauna" nationala destul de bogata in acest sens, il dam ca exemplu pe Sorin Oprescu, primarul Capitalei, care exceleaza in incompetenta, impreuna cu Consiliul sau General.
Pe cand era chirurg si director al Spitalului Municipal, se spune ca Sorin Oprescu era un bun profesionist. Ascensiunea sa la fotoliul de primar al Bucurestiului a adus, in primele saptamani, o raza de speranta pentru cetatenii celui mai mare oras romanesc. Pentru a-si asigura voturile, el a semnat chiar si "Pactul pentru Bucuresti" cu 50 de organizatii neguvernamentale, pact pe care l-a incalcat inca de la primele activitati ca primar. Imediat s-a vazut ca ascensiunea in noua functie l-a proiectat, fara menajamente, nu pe valul competentei, asa cum cu totii ne-am fi dorit, ci pe valul incompetentei! Un chirurg bun a ajuns, iata, un primar incompetent. Ne amintim de concursurile de mosi craciuni, de carnati, majorete si alte penibile initiative populiste demne de Guinness Book. Pana la un punct, domnul Oprescu are haz, e simpatic, manelist, vorbeste "popular", bolovanos. Dar cand e vorba sa distruga Bucurestiul vechi, cand e sa incalce legea, dand de pamant cu monumente de arhitectura unice si catalogand drept "prostii" observatiile pertinente ale Ordinului Arhitectilor din Romania, atunci incompetenta domnului primar devine foarte periculoasa. Silabisind expresii ca "prostii", "aiureli", "manevre polit