Convorbile telefonice, SMS-urile si e-mailurile romanilor ar putea sa fie oricand transmise organelor judiciare, daca un nou proiect al Ministerului Comunicatiilor care obliga operatorii de telefonie sa stocheze aceste date va deveni lege. O initiatva asemanatoare a fost declarata neconstitutionala in 2009.
Astfel, companiile telecom vor stoca, potrivit proiectului elaborat de Ministerul Comunicatiilor si lansat spre dezbatere publica joi pe site-ul institutiei, toate apelurile pe care le faceti sau le primiti, inclusiv cine si cat va suna, in ce zi si ora.
Firmele de telefonie vor fi nevoite sa stocheze inclusiv aparatul de la care vorbiti sau sunteti apelat si locatia acestuia. In cazul e-mailurilor vi se vor retine IP-urile. Toate datele vor fi transmise apoi organelor judiciare sau cu atributii de siguranta si securitate nationala, atunci cand acestea le cer, dar nu mai mult de 48 de ore de la solicitare, se mai arata in proiect.
Avantaj pentru firmele telecom: scutire de taxe
Datele se vor retine timp de 6 luni de la momentul efectuarii comunicarii, iar cheltuielile legate de crearea si administrarea bazelor de date sunt deductibile fiscal.
"Data fiind importanta datelor de trafic si localizare pentru cercetarea, descoperirea si urmarirea penala a infractiunilor, dupa cum s-a demonstrat prin cercetari si experienta practica a mai multor state membre, la nivel european s-a simtit nevoia de a se asigura ca datele generate sau prelucrate in cursul furnizarii serviciilor de comunicatii sunt pastrate pentru o anumita perioada, de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii", se precizeaza in expunerea de motive a proiectului.
In acelasi timp, ministerul sustine ca proiectul de lege vine si pentru a evita "intrarea in cea de-a do