Cred ca atunci, de mult, cand Eva i-a oferit un mar lui Adam, n-a avut nici un scop ascuns, ci o intentie demna de toata lauda pentru acele timpuri, aceea de a-i arata colegului de Rai cat de sanatos este sa mananci un mar si cat mai des, daca se poate.
Si, daca ar fi stiut, cu siguranta i-ar fi vorbit despre compozitia merelor, adevarate depozite naturale de vitamine, minerale si fibre alimentare.
Nu stiu cum era vremea in Rai pe cand era populat de cele doua personaje biblice dar, la noi, cand afara se topeste asfaltul de prea multa caldura, multi exclama ca e ca-n Iad, setea-i mare si oamenii nu stiu cu ce sa si-o potoleasca deoarece nici apa nu mai are aceasta putere. Fructele cele mai indicate in atare situatie ar fi merele reci.
Alegeti merele tari, nelovite, nepatate si, cand ati venit de la piata ori de la supermarket, puneti-le jos, in frigider, in lada de fructe, eventual acoperite cu un prosop curat, de bucatarie. Pe vreme de canicula, un mar rece, abia scos din frigider, face minuni.
In afara de faptul ca taie setea instantaneu, marul rece energizeaza organismul, oferindu-i o varietate de nutrienti de care are nevoie sa-si recapete puterea de a suporta mai usor capriciile unei zile fierbinti. Trebuie tinut cont si faptul ca marul este recomandat ca adevarat medicament in in tratarea diverselor boli.
Consumul de mere se recomanda in caz de surmenaj fizic si psihic, in obezitate, infectii intestinale si stari febrile, migrene, sarcina, convalescenta, boli de stomac si de ficat, calculi biliari, diabet, demineralizare, echilibrarea tensiunii arteriale. Se recomanda, mai ales, merele cu coaja rosie.
Pectina din unul sau doua mere pe zi contribuie la intarirea muschilor cardiaci si a sistemului muscular, in general. Curatate de coaja si rase prin razatoarea mica, merele pot fi un tratament