MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
In general, se considera ca angioedemul (ca si urticaria) rezulta in urma eliberarii de histamina sau de alte substante chimice in circulatia sanguina. Desi cauza acestei eliberari este necunoscuta, au fost depistate, totusi, o serie de substante declansatoare, cum ar fi unele alimente, polenul, parul de animale, veninul de insecte, infectiile, frigul, caldura, tulburarile emotionale etc. Totodata, precum in cazul multor manifestari alergice, ereditatea poate juca un rol important in aparitia angioedemului, caz in care devine mult mai suparator si poate fi deosebit de periculos, prin afectarea gatului sau limbii si obstructionarea cailor aeriene. Este bine sa stiti ca printre alimentele care pot produce reactii alergice de tipul angioedemului se numara scoicile, pestele, nucile, ouale si laptele, iar dintre medicamentele uzuale, penicilina si aspirina.
Tratamentul standard pentru angioedem consta in administrarea de antihistaminice, iar in cazuri mai severe, injectiile cu epinefrina (adrenalina) sau medicatia corticosteroida.
Foarte importanta in cazul angioedemului este preventia, care presupune evitarea substantelor cunoscute ca declansatoare de reactii alergice, precum si controlul stresului sau al emotiilor puternice, dat fiind faptul ca acestea pot exacerba foarte usor manifestarile de tip alergic. Asa cum spuneam, simptomele usoare pot fi tratate cu antihistaminice sau steroizi in diverse forme de administrare, pe care le va stabili medicul alergolog. Daca se constata ca prezentati o reactie alergica grava (anafilaxie), puteti purta o bratara sau un lantisor Medic Alert, in functie de tipul dvs. de alergie. Tinand cont de faptul ca reactiile alergice violente (anafilaxie) pot fi letale, va recomand sa purtati la dvs. o doza de i