O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Zurich a creat cel mai avansat robot de până în acest moment din întreaga lume, un proiect de milioane de euro la care s-a lucrat în ultimii trei ani. Ecci, numele scurt de la Eccerobot, este primul robot care are oase şi muşchi şi o trăsătură întâlnită numai la oameni, capacitatea de a învăţa din propriile greşeli, notează Daily Mail.
Ecci se poate mişca natural datorită oaselor, muşchilor şi tendoanelor cu care a fost dotat, acestea fiind realizate dintr-o masă plastică specială. Robotul se foloseşte de o serie de motoraşe electrice pentru a mişca încheieturile de care sunt prinse tendoanele. În plus, procesează acţiunile cu ajutorul unui creier special făcut pentru el. Creierul lui Ecci conţine un soft de computer care îl ajută să îşi corecteze greşelile. De exemplu, dacă Ecci se împiedică sau se loveşte de ceva, computerul din creierul său va studia informaţia şi îl va ghida în aşa fel încât să nu mai facă aceeaşi greşeală încă o dată. Robotul Ecci are aceeaşi capacitate vizuală ca şi oamenii.
"Acest robot ne va ajuta să înţelegem mai bine cum anume se deplasează omul, o chestiune greu de explicat şi înţeles până acum", a explicat Rolf Pfeifer, director al laboratorului pentru inteligenţă artificială de la Universitatea din Elveţia. Oamenii de ştiinţă speră ca creaţia lor să inspire o nouă generaţie de roboţi şi să fie de ajutor în fabricarea şi dezvoltarea unor membre artificiale pentru medicină. "Dacă putem face ca mâna unui robot să se mişte ca ale noastre, atunci vom revoluţiona posibilităţile pentru proteze. Iar robotul care se va mişca ca o persoană reală va putea să preia astfel din sarcinile dificile unde este nevoie de o mână de ajutor", a adăugat Pfeifer.
O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Zurich a creat cel mai avansat robot de până în acest moment