Cel mai utilizat material pentru realizarea ferestrelor este PVC-ul, dar lemnul recâştigă teren. Ferestrele cu geam termopan pot fi realizate, în principal, din trei materiale: PVC, lemn şi aluminiu. Doar primele două se potrivesc pentru locuinţe.
Înainte de 1990, sporirea confortului într-o locuinţă părea mai uşor de pus în practică, ţinând cont şi de faptul că paleta de materiale de construcţie nu era aşa de variată ca acum. Pe atunci conta mai mult confortul individual, dup ă cum îl înţelegea fiecare: un televizor color, un aparat video, o bibliotecă, vacanţă prin sindicat.
După căderea regimului comunist, democraţia le-a adus românilor şi libertatea de a alege, după propriile puteri financiare şi după gusturi, cum să-şi aranjeze casa atât în interior, cât şi în exterior. Privind din mijlocul unui cartier rezidenţial, fie de blocuri, fie de case, primul indiciu al modernizării a fost fereastra cu geam termopan, o tehnologie care permite izolarea fonică şi termică a locuinţei. Şi aşa, apariţia termopanelor a reprezentat una dintre cele mai puternice explozii de vânzări pe piaţa materialelor de construcţie de la noi. A fost o modă, şi încă mai este, să-ţi pui ferestre cu geam termopan. Le-a îndrăgit şi cantautorul Florin Chilian, care în 2005 a adus mitul termopanelor în viaţa personajului Săndel din „Cântecul avocatului", ca un mod de viaţă. Revenind la termopan ca tehnologie, tâmplăria ferestrelor cu astfel de geam se fac, de regulă, din PVC, prescurtare de la policlorură de vinil, din lemn sau din aluminiu.
În rubrica din această săptămână vom vorbi doar despre două materiale, PVC şi lemn, pentru că aluminiul este folosit mai ales la clădirile cu pereţi din sticlă, şi mai puţin în casele noastre. Dintre cele două, mai des utilizate sunt, bineînţeles, tâmplăriile PVC şi aproape că nu există oraş sau comună care să nu aibă o ofertă generoasă