Intoxicatiile alimentare datorate bacteriilor si virusilor se afla in crestere alarmanta.
Majoritatea alimentelor contin bacterii. Or, in absenta mijloacelor corespunzatoare de conservare (frigider, congelator, vase acoperite etc.) aceste bacterii prolifereaza rapid. Aproape toate alimentele pot fi contaminate din clipa in care sunt gresit preparate, transportate ori conservate in conditii improprii. Este cazul carnii si al pestelui, cand nu sunt suficient de bine fierte, al produselor lactate nepasteurizate, al crustaceelor de origine dubioasa, al mezelurilor sau al oualor crude sau prea putin fierte.
Reduceti riscurile
Printre metodele de contaminare cele mai raspandite se afla transmisia prin mucozitatile nazale. Evitati categoric sa va suflati nasul cand manevrati alimente si spalati-va sistematic pe maini inainte de a le atinge. Animalele domestice sunt si ele purtatoare de bacterii si nu trebuie lasate in bucatarie si nici sa se apropie de masa, in timpul pranzului sau al cinei.
Intoxicatiile alimentare fiind mai raspandite in timpul verii decat iarna, este foarte important sa pastram corect alimentele in lunile cele mai calde. Nu lasati nimic pe masa sau pe blatul de bucatarie pe care preparati mancarea, mai mult decat este necesar. Controlati regulat temperatura frigiderului. Cand cumparati alimente, verificati cu atentie datele de expirare inscrise pe ele. Aruncati fara ezitare toate produsele cu infatisare si miros suspect, desi nu toate bacteriile isi semnaleaza prezenta in acest mod.
Alimentele cu risc inalt de infectare
Grupul de persoane cu riscul cel mai mare de infectare prin intoxicatii alimentare sunt femeile insarcinate, persoanele varstnice, copiii, bolnavii cronici si cei cu sistemul imunitar slabit, de exemplu prin cancer sau SIDA. Toate aceste persoane trebuie sa fie foarte vigilente